Gran IL

Om oss

Om oss

Turngruppa og Gran IL har ny webside www.granil.no

Klikk på linken for å åpne den nye websiden.

 

Gran IL Turn ble stiftet i 1976 av Marie Hole, Inger Johanne Sundmark, Marit Lundgård og Anne Lise Wøien. Første trener var Bente Moksnes.  Marie Hole er fortsatt aktiv i klubben som trener og har sammen med Inger Linvolden hatt forskjellige verv i kretsen. I dag har turngruppa 230 medlemmer fra 3 år og opp til 50+, fordelt på 13 partier. Vi har lek og turning for de minste/mellomste og trampett, tumbling, frittstående og gymnastikkhjul for de eldre guttene og jentene.

Turngruppa fikk høsten 2012 nye treningslokaler på Hadeland Videregående Skole. Her er det turngrop, airtrack, tumblingbane osv. Gran har et godt turnmiljø, med flere turnere som også har satset videre på turn, bl.a. Olderup i Danmark, og som kommer tilbake som inspirerende trenere! Vi er spesielt dyktige på gymnastikkhjul og har deltatt i både NM og VM.

 

Stevner og konkurranser:

Hvert år deltatt de minste på Barnekretsturnstevnet i Oppland, en helg der foreningene i Oppland Turnkrets viser sine ferdigheter gjennom frittstående/dans, trampett og tumbling. I 2013 var vi selv arrangører for dette stevnet, med oppvisninger i Gran sentrum, workshops i idrettsparken og turnfest i hallen. I tillegg har vi Granspretten, et årlig arrangement der klubben inviterer de andre turnforeningene i kretsen til en dag med turn og konkurranser.

De fleste konkurransene vi deltar på foregår på kretsnivå. Konkurransene skal ha fokus på gleden ved sporten, og det skal være gøy å delta. Vi deltar på bakgrunn av dette, samt å måle våre egne ferdigheter mot andre lag i kretsen.

 

Troppsgymnastikk:

Troppsgymnastikk skiller seg fra apparat-turn ved at vi alltid stiller som et lag og trener det vi kaller trampett, tumbling og frittstående.

En trampett er som en trampoline, hvor utøverne har et tilløp, gjør et hopp og utfører selve øvelsen i luften.

Tumbling er som regel 3 sammenhengende øvelser som utføres på bakken, evt. på en tumblingbane (matte med sprett). På tumblingbanen/airtrack’en kan utøverne utføre alt fra forlengs rulle (rulle kråke) til doble saltoer, både forlengs og baklengs, flikkflakk, stift m.m.

Frittstående:

I frittstående utfører gymnastene et program uten håndapparater til musikk. Programmet skal inneholde gymnastiske elementer (for eksempel hopp/sprang, piruetter, sving, balanser, kroppsbølger). Det skal også inneholde akrobatiske elementer (for eksempel hjul, stift, flikk-flakk, salto). Det skal legges vekt på dynamikk i utførelsen av elementene og programmet skal inneholde formasjonsendringer, forflytninger og tempovekslinger. Frittståendeprogrammet utføres på et teppe som er 14 x 20 meter og 3,5 cm tykt.

 

Gymnastikkhjul:

Gymnastikkhjul har blitt mer og mer populært etter at det ble innført i Norge i 1991. NM ble arrangert for aller første gang i 1998 og i dag konkurreres det i tre øvelser; linje, hopp og spiral.

Linje: Mens hjulet ruller utføres gymnastiske øvelser i hjulet. Hjulet skal hele tiden bevege seg. En øvelse skal ha minimum 8 momenter samt avhopp.

Hopp: Her settes hjulet i gang av gymnast som løper etter og hopper opp på hjulet. Fra toppen hopper gymnasten ned på en tykk matte. Det er fra enkle ridehopp til saltovarianter.

Spiral: Her vippes hjulet over på den ene ringen og ruller hele tiden på kant. Hjulet beveger seg i sirkel. Også her utføres gymnastiske øvelser mens hjulet er i bevegelse.
 

For å trene og konkurrere i turn kreves det koordinasjon, styrke, spenst, utholdenhet og bevegelighet. Turn er med andre ord en meget allsidig idrett hvor kroppen blir trent opp på mange områder, og danner grunnlag for mange andre idretter. Stjerner som blant annet Kari Traa og Vegard Ulvang har idretten vår som bakgrunn.

For mer informasjon, besøk: http://www.gymogturn.no/konkurranse/Sider/Konkurranseforside.aspx

 

 

 

Visjon: Skape prestasjoner og adferd vi og samfunnet er stolt av

©2017 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift